fb twitter insta instadividersayangi malaysiaku
A A A

CYBERJAYA- Smart Recycle Bin   dengan   konsep    sistem    ganjaran    kitar    semula   secara   automatik   kini   telah   digunapakai   oleh   warga   kerja di Ibu Pejabat SWCorp. Ia dibangunkan bertujuan untuk membudayakan amalan kitar      semula      bagi mewujudkan Recycle   Oriented Society dikalangan   masyarakat   
dengan  cara  yang  lebih  menarik dan berkesan.

 

Untuk permulaan, sebanyak lima unit telah ditempatkan   di   setiap   tingkat   di  Ibu  Pejabat  SWCorp sebagai  projek  rintis  yang  dalam  masa  yang sama untuk  melihat  keberkesanannya secara   keseluruhan termasuk pengujian secara teknikal.
Hasil  dari  pelaksanaan  projek rintis ini, SWCorp seterusnya  akan  melihat  kepada  peluang penambahbaikan yang sewajarnya bagi mempertingkatkan dan memperluaskan penggunaan Smart  Recycle  Bin  ini.  Antara lokasi-lokasi  cadangan    adalah di  pejabat-pejabat  kerajaan  dan  di sekolah-sekolah termasuk beberapa lokasi komersial sekitar Putrajaya.

 

Secara umumnya, Smart  Recycle Bin merupakan satu sistem pengumpulan  bahan kitar semula yang menempatkan sebuah tong pintar yang mampu menyukat dan mengenalpasti bahan kitar semula yang dimasukkan ke dalam tong. Tong ini akan mengenalpasti    pemilik    bahan    berkenaan   melalui   kad   RFID   pengguna   seperti   MyKad   atau   Kad Touch n Go yang telah didaftarkan di dalam sistem dan menyimpan rekod mata ganjaran terkumpul   di   pangkalan   data  secara atas talian.

 

Projek  hasil  kolaborasi  strategik  SWCorp   bersama   kumpulan   penyelidik    dari    Universiti    Tun    Hussein Onn    Malaysia   (UTHM)   ini   dilihat   merupakan     satu   pencapaian    yang   membanggakan kerana  sistemnya   yang   praktikal   dan   mesra    pengguna   sekaligus    telah    menggalakkan amalan   kitar   semula   dalam  kalangan   masyarakat.

KUALA LUMPUR – UN HABITAT bersama Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah menganjurkan satu persidangan bagi membincangkan mengenai pembangunan bandar.

Persidangan World Urban Forum Ke-9 (WUF9) itu telah berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dari 7 Februari hingga 13 Februari 2018 baru-baru ini. Ia antara forum persidangan yang paling aktif dengan pelbagai pengisian.

Forum bertema “Bandar 2030, Bandar Untuk Semua : Melaksanakan Agenda Bandar Baharu” ini disertai 100 Menteri dan Timbalan Menteri serta lebih 30,000 delegasi termasuk Malaysia yang juga melibatkan sesi forum dan pameran.

Forum dwi tahunan ini juga adalah platform untuk membincang dan membentangkan komitmen, strategi inovasi serta mengenalpasti peranan institusi dan meneruskan perkongsian dalam pelaksanaan Pembangunan Mampan dan Pelan Tindakan Agenda Bandar Baharu (NUA).

Forum kali ini menyaksikan penyertaan tertinggi dan paling pelbagai dalam sejarah penganjuran forum. Ini juga adalah forum pertama yang berjaya menghasilkan pengisytiharan, Deklarasi Kuala Lumpur yang berkongsi aspirasi peserta untuk masa depan Bandaraya 2030 sebagai bandaraya bagi semua yang tiada tempat tinggal.

Terdapat lima perhimpunan penting sepanjang Forum ini berlangsung iaitu, Perhimpunan Wanita; Perhimpunan Sidang Perniagaan; Perhimpunan Kanak-kanak dan Belia; Perhimpunan Dunia Kerajaan Tempatan; dan Wilayah serta Perhimpunan Akar Umbi yang membincangkan hal-hal berkaitan perbandaran baharu.

Pelbagai program dan aktiviti sampingan yang turut dianjurkan sepanjang forum ini berlangsung.


SWCorp juga tidak terkecuali dalam pelbagai aktiviti yang memberi impak yang sangat bagus.

Antaranya membuka booth pameran dan menggabungkan stakeholders SWCorp iaitu Alam Flora Sdn. Bhd., SWM Environment Sdn. Bhd, Environment Idaman Sdn. Bhd, Cypark Resources Sdn. Berhad dan Waste Management Association of Malaysia (WMAM).

Seramai lebih 3,300 pelawat telah melawati booth pameran SWCorp yang bertujuan untuk menonjolkan sistem pengurusan sisa pepejal di Malaysia dan memperkenalkan inisiatif-inisiatif hijau yang telah dilaksanakan oleh SWCorp.

Antaranya, termasuklah Green Initiative sempena Sukan SEA Kuala Lumpur 2017; Modul Pengajaran dan Pembelajaran Pengurusan Sisa Pepejal dan Amalan 3R Merentas Kurikulum Prasekolah; serta beberapa inisiatif yang telah dijalankan oleh syarikat konsesi di bawah seliaan SWCorp.

Rata-rata pelawat yang hadir, tertarik dengan inisiatif yang telah dilaksanakan oleh pihak SWCorp dan kebanyakkan mereka berhasrat untuk melaksanakan inisiatif yang serupa di negara mereka sendiri.

Terdapat juga produk pameran yang dipamerkan, antaranya produk dari barangan terpakai, Sculpture, model Insinerator, Mini Anaerobic Digestor dan Waste Is Amaze.

Melalui Inisiatif Hijau pula, ia adalah platform bagi membolehkan SWCorp menyalurkan maklumat berkaitan pengurusan sisa pepejal kepada umum. Program inisiatif hijau tersebut adalah melibatkan dua kawasan iaitu Kawasan Food Truck di tempat letak kereta Mandarin Oriental dan sekitar kawasan Medan Pasar.

Aktiviti di bawah program Kempen Kesedaran Awam Inisiatif Hijau pula ialah Kempen kesedaran kepada orang awam untuk mengurangkan pembaziran makanan dengan tema “Love Food No Waste” kepada pengunjung gerai food truck dan Rawatan sisa pepejal di punca dengan merawat sisa makanan yang dihasilkan oleh pengunjung menggunakan mesin kompos.
Jumlah kompos yang berjaya dihasilkan ialah sebanyak lebih kurang 15 kilogram; kempen pengasingan sisa pepejal dengan memberikan tunjuk ajar kepada pengunjung cara yang betul untuk mengasingkan sisa pepejal. Turut diadakan pengedaran kompos yang dihasilkan menggunakan mesin kompos kepada pengunjung WUF9 di hari akhir forum tersebut dan Signage yang mengingatkan pengunjung untuk agar tidak membazir makanan dan juga melakukan pengasingan sisa pepejal dengan membuang sisa di tong yang betul juga diletakkan di setiap meja makan di kawasan food truck tersebut.

Untuk rekod, penjanaan sisa pepejal oleh pengunjung sepanjang WUF9 di gerai Food Truck di tempat letak kereta Mandarin Oriental dan sekitar Medan Pasar ialah sisa makanan sebanyak 198 kilogram (4.5%); bahan kitar semula adalah 1,090 kilogram (24.7%) dan sisa pepejal bercampur sebanyak 3,118.5 kilogram (70.8%).

Antara kemudahan yang disediakan untuk pengunjung ialah untuk di Tapak Food Truck adalah Tong MGB 660 sebanyak 10 unit, Tong MGB 240 sebanyak 17 unit, Stationary Compactor sebanyak 1 unit. Manakala di Medan Pasar disediakan sebanyak 3 unit MGB 660. SWCorp juga turut mempunyai Pegawai Pengiring sempena WUF9 ini.

UMS_3758
UMS_4358
UMS_4427
UMS_4523
UMS_4605
TR2A1328
TR2A0475
TR2A0494
TR2A0520
TR2A0590
TR2A0667
TR2A0942
TR2A0961
TR2A1127
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

ALOR STAR - Usaha merealisasikan Transformasi Kedah Baharu Ke Arah Zero Waste menerusi tema “Kedah Negeriku Bersih Serata-Rata” terus dilakukan mencakupi segenap lapangan.Terbaharu, seramai lebih kurang 15,000 orang terlibat dalam Kempen Kebersihan dan Kesedaran 3R (Reduce, Reuse, Recycle). Ia dilakukan pada 9 September lalu di Stadium Darul Aman, Alor Setar bersempena dengan perlawanan bagi merebut Piala Malaysia, di antara pasukan Kedah melawan Kelantan.

Program ini merupakan kerjasama banyak pihak termasuk SWCorp, Perbadanan Stadium-Stadium Negeri Kedah (PSNK), Environment Idaman Sdn. Bhd.; Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA); Polis Diraja Malaysia (PDRM); dan Kelab Penyokong Bola Sepak Kedah iaitu Peminat Bola Sepak Kedah (PBK), Jaguh Utara Fans Club (JUFC), Hijau Kuning Fans Club (HKFC), Penyokong Setia Hijau Kuning (PSHK), Kelab Peminat Darulaman (KEPDA), Red Eagle Frenz Kedah, Arena Hijau Kuning dan Ultras Kedah.

Objektifnya adalah untuk mengajak masyarakat bertindak dan mengambil bahagian dalam menjaga kebersihan alam sekitar dan menghayati peranan mereka bagi merealisasikan pelaksanaan 3R bagi segenap lapisan masyarakat. Ia juga diharapkan dapat mendidik masyarakat supaya mengurangkan jumlah janaan sisa pepejal yang dilupuskan ke tapak pelupusan. Selain itu, sebagai kempen kebersihan dan kesedaran 3R di kalangan penonton, SWCorp dapat memperkenalkan diri dan mempromosikan tanggungjawabnya kepada masyarakat serta menjalinkan kerjasama dengan pelbagai pihak untuk melaksanakan aktiviti seperti program membersihkan
Stadium Darul Aman.

Program yang dibuat seawal 4.30 petang dan berakhir tengah malam itu turut diisi dengan pelbagai aktiviti. Antaranya, taklimat secara langsung bersama orang awam dan peminat bola sepak berkaitan dengan aktiviti, kempen Pengasingan Sisa Pepejal Di Punca, pertandingan Kuiz 3R dan Dam 3R. Orang ramai juga berpeluang menyaksikan pameran 3R dan Pengasingan Sisa Pepejal Di Punca di luar Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah bermula pada jam 5 petang. Turut dibuat, pengedaran beg plastik oleh 90 sukarelawan. Pengedaran Beg Plastik Kitar Semula itu melibatkan lapan kelab yang dipilih untuk memungut sampah di dalam stadium.

Jumlah keseluruhan sisa pepejal yang dikutip ialah sebanyak 242.7 kilogram. Diadakan juga Pertandingan Kutipan Sampah Terbanyak. Pertandingan disertai di kalangan lapan kelab yang dipilih pada jam 11.00 malam. Hadiah berupa wang tunai RM100 bagi pengumpul kutipan sampah terbanyak.Untuk kempen berterusan, turut diadakan pelantikan IKON 3R. Zaidi Sabani telah dipilih kerana sentiasa mengutip sampah semasa sesi perlawanan bola sepak di dalam stadium sebelum ini dan beliau sentiasa mendidik anak-anak beliau untuk turut serta mengutip sampah dan membersihkan stadium.

ROMPIN, PAHANG - Sempena Pesta Rompin 2017, SWCorp Cawangan Rompin dan Alam Flora Sdn. Bhd. telah mengadakan pameran bagi kesedaran orang awam terhadap penjagaan alam sekitar. Pameran yang diadakan di Pantai Hiburan, Rompin, Pahang ini berjaya menarik 500 pengunjung untuk datang ke booth pameran dengan pelbagai aktiviti menarik disediakan. Antaranya, Art Work Tissue, Dam Ular 3R, edaran risalah #Asingkan dan plastik #Asingkan. Pengunjung juga berpeluang mengenali SWCorp dan mendapatkan info berkaitan kesedaran amalan 3R (Reduce, Reuse, Recycle) dan Pengasingan Sisa Pepejal Di Punca.

Pada hari akhir pameran, sekumpulan sukarelawan ditubuhkan untuk bersama-sama memungut sisa pepejal di kawasan tapak pesta bagi memastikan kawasan Pantai Hiburan bersih. Hasilnya, sebanyak 135 kilogram sisa kitar semula berjaya dikumpul yang kebanyakannya terdiri daripadakertas, plastik dan lain-lain. Alam Flora Sdn. Bhd. dalam maklum balasnya berkata, kerjasama di antara dua pihak ini terjalin dengan baik kerana kedua-duanya mempunyai misi yang sama iaitu ingin menjadikan daerah Rompin sebagai sebuah daerah yang bersih dan indah.

CYBERJAYA - Pada 15 Jun lalu seramai 22 orang peserta dari Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri telah  mengadakan lawatan ke ibu pejabat SWCorp di Cyberjaya. Lawatan berkenaan dipengerusikan oleh Ketua  Pegawai   Eksekutif,   SWCorp, Dato’ Dr. Zulkapli Mohamed.

Dalam    lawatan    itu    telah       diadakan       taklimat       mengenai  teknologi  di  dalam  pengurusan    sisa    pepejal    di    Malaysia     dan     amalan     3R     (Reduce, Reuse, Recycle) yang disampaikan   oleh   Timbalan   Ketua       Pegawai       Eksekutif       (Teknikal), SWCorp, Dr. Mohd Pauze Mohamad Taha.


Objektif lawatan ialah untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai latar belakang dan peranan SWCorp; memberi  pendedahan  kepada  peserta  tentang teknologi      terkini  yang  digunakan  dalam  menguruskan     sisa  pepejal; dan memberi panduan kepada peserta   dalam   mengamalkan   3R.

 

Taklimat yang  disampaikan  turut  menyentuh  aspek  pengurusan sisa pepejal  dan pembersihan awam; penggunaan teknologi pengurusan  sisa   pepejal;  penjanaan  dan  komposisi sisa  pepejal di Malaysia; kadar kitar semula;  cabaran  dan  halatuju  pembentukan  budaya  3R;  dan  inisiatif-inisiatif yang  sedang dijalankan.

 .