fb twitter insta instadivider1malaysia header
A A A

ALOR STAR - Usaha merealisasikan Transformasi Kedah Baharu Ke Arah Zero Waste menerusi tema “Kedah Negeriku Bersih Serata-Rata” terus dilakukan mencakupi segenap lapangan.Terbaharu, seramai lebih kurang 15,000 orang terlibat dalam Kempen Kebersihan dan Kesedaran 3R (Reduce, Reuse, Recycle). Ia dilakukan pada 9 September lalu di Stadium Darul Aman, Alor Setar bersempena dengan perlawanan bagi merebut Piala Malaysia, di antara pasukan Kedah melawan Kelantan.

Program ini merupakan kerjasama banyak pihak termasuk SWCorp, Perbadanan Stadium-Stadium Negeri Kedah (PSNK), Environment Idaman Sdn. Bhd.; Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA); Polis Diraja Malaysia (PDRM); dan Kelab Penyokong Bola Sepak Kedah iaitu Peminat Bola Sepak Kedah (PBK), Jaguh Utara Fans Club (JUFC), Hijau Kuning Fans Club (HKFC), Penyokong Setia Hijau Kuning (PSHK), Kelab Peminat Darulaman (KEPDA), Red Eagle Frenz Kedah, Arena Hijau Kuning dan Ultras Kedah.

Objektifnya adalah untuk mengajak masyarakat bertindak dan mengambil bahagian dalam menjaga kebersihan alam sekitar dan menghayati peranan mereka bagi merealisasikan pelaksanaan 3R bagi segenap lapisan masyarakat. Ia juga diharapkan dapat mendidik masyarakat supaya mengurangkan jumlah janaan sisa pepejal yang dilupuskan ke tapak pelupusan. Selain itu, sebagai kempen kebersihan dan kesedaran 3R di kalangan penonton, SWCorp dapat memperkenalkan diri dan mempromosikan tanggungjawabnya kepada masyarakat serta menjalinkan kerjasama dengan pelbagai pihak untuk melaksanakan aktiviti seperti program membersihkan
Stadium Darul Aman.

Program yang dibuat seawal 4.30 petang dan berakhir tengah malam itu turut diisi dengan pelbagai aktiviti. Antaranya, taklimat secara langsung bersama orang awam dan peminat bola sepak berkaitan dengan aktiviti, kempen Pengasingan Sisa Pepejal Di Punca, pertandingan Kuiz 3R dan Dam 3R. Orang ramai juga berpeluang menyaksikan pameran 3R dan Pengasingan Sisa Pepejal Di Punca di luar Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah bermula pada jam 5 petang. Turut dibuat, pengedaran beg plastik oleh 90 sukarelawan. Pengedaran Beg Plastik Kitar Semula itu melibatkan lapan kelab yang dipilih untuk memungut sampah di dalam stadium.

Jumlah keseluruhan sisa pepejal yang dikutip ialah sebanyak 242.7 kilogram. Diadakan juga Pertandingan Kutipan Sampah Terbanyak. Pertandingan disertai di kalangan lapan kelab yang dipilih pada jam 11.00 malam. Hadiah berupa wang tunai RM100 bagi pengumpul kutipan sampah terbanyak.Untuk kempen berterusan, turut diadakan pelantikan IKON 3R. Zaidi Sabani telah dipilih kerana sentiasa mengutip sampah semasa sesi perlawanan bola sepak di dalam stadium sebelum ini dan beliau sentiasa mendidik anak-anak beliau untuk turut serta mengutip sampah dan membersihkan stadium.

ROMPIN, PAHANG - Sempena Pesta Rompin 2017, SWCorp Cawangan Rompin dan Alam Flora Sdn. Bhd. telah mengadakan pameran bagi kesedaran orang awam terhadap penjagaan alam sekitar. Pameran yang diadakan di Pantai Hiburan, Rompin, Pahang ini berjaya menarik 500 pengunjung untuk datang ke booth pameran dengan pelbagai aktiviti menarik disediakan. Antaranya, Art Work Tissue, Dam Ular 3R, edaran risalah #Asingkan dan plastik #Asingkan. Pengunjung juga berpeluang mengenali SWCorp dan mendapatkan info berkaitan kesedaran amalan 3R (Reduce, Reuse, Recycle) dan Pengasingan Sisa Pepejal Di Punca.

Pada hari akhir pameran, sekumpulan sukarelawan ditubuhkan untuk bersama-sama memungut sisa pepejal di kawasan tapak pesta bagi memastikan kawasan Pantai Hiburan bersih. Hasilnya, sebanyak 135 kilogram sisa kitar semula berjaya dikumpul yang kebanyakannya terdiri daripadakertas, plastik dan lain-lain. Alam Flora Sdn. Bhd. dalam maklum balasnya berkata, kerjasama di antara dua pihak ini terjalin dengan baik kerana kedua-duanya mempunyai misi yang sama iaitu ingin menjadikan daerah Rompin sebagai sebuah daerah yang bersih dan indah.

CYBERJAYA - Pada 15 Jun lalu seramai 22 orang peserta dari Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri telah  mengadakan lawatan ke ibu pejabat SWCorp di Cyberjaya. Lawatan berkenaan dipengerusikan oleh Ketua  Pegawai   Eksekutif,   SWCorp, Dato’ Dr. Zulkapli Mohamed.

Dalam    lawatan    itu    telah       diadakan       taklimat       mengenai  teknologi  di  dalam  pengurusan    sisa    pepejal    di    Malaysia     dan     amalan     3R     (Reduce, Reuse, Recycle) yang disampaikan   oleh   Timbalan   Ketua       Pegawai       Eksekutif       (Teknikal), SWCorp, Dr. Mohd Pauze Mohamad Taha.


Objektif lawatan ialah untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai latar belakang dan peranan SWCorp; memberi  pendedahan  kepada  peserta  tentang teknologi      terkini  yang  digunakan  dalam  menguruskan     sisa  pepejal; dan memberi panduan kepada peserta   dalam   mengamalkan   3R.

 

Taklimat yang  disampaikan  turut  menyentuh  aspek  pengurusan sisa pepejal  dan pembersihan awam; penggunaan teknologi pengurusan  sisa   pepejal;  penjanaan  dan  komposisi sisa  pepejal di Malaysia; kadar kitar semula;  cabaran  dan  halatuju  pembentukan  budaya  3R;  dan  inisiatif-inisiatif yang  sedang dijalankan.

CYBERJAYA - Seramai lapan pegawai dari pihak pengurusan UMW Corporation Sdn. Bhd. telah mengadakan lawatan ke ibu pejabat SWCorp untuk  mengetahui  lebih  lanjut  mengenai amalan 3R (Reduce, Reuse dan Recycle). Lawatan  yang  adakan  pada 30 Mei lalu antara lainnya menyalurkan maklumat berguna menerusi taklimat bertajuk “Amalan 3R di Pejabat Kerajaan” yang disampaikan oleh Penolong Pengarah, Bahagian Pendidikan Masyarakat SWCorp,  Muhammad Zahir Ab Aziz.

Peserta juga diberi panduan terperinci mengenai beberapa aspek penting dalam amalan berkenaan yang antara lainnya menyentuh mengenai elemen pengurusan sisa pepejal di pejabat, komposisi sisa pepejal di pejabat, jenis-jenis sisa   pepejal di pejabat selain turut menekankan aspek pendidikan dan promosi. Bagi pihak UMW Corporation Sdn. Bhd. pula, objektif lawatan adalah untuk mendapatkan informasi berhubung pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam di negara ini dengan memberi pengkhususan berhubung aspek amalan 3R yang kemudiannya akan diamalkan di pejabat dan dalam kehidupan seharian.

Lawatan berkenaan juga mampu menyemai semangat cintakan alam sekitar melalui pengurusan sisa pepejal yang berkesan apabila  mereka menyedari bahawa tanggungjawab menjaga kebersihan persekitaran adalah tanggungjawab yang harus dipikul secara bersama.Selain itu, peserta juga  tahu dengan lebih lanjut peranan SWCorp dan program-progam yang dijalankan di samping   memberi gambaran yang  jelas  tentang  bagaimana menguruskan sisa pepejal secara berhemah dilakukan setelah mereka dibawa melihat sudut kitar semula, cafe pejabat yang bercirikan amalan 3R, tong-tong kitar semula yang dicipta daripada barang terbuang dan sculpture 3R yang dipertandingkan.Lebih mengujakan lagi apabila lawatan yang singkat ini dapat memupuk semangat cintakan alam sekitar di kalangan kakitangan syarikat swasta melalui penyertaan pertandingan sculpture.

SWCorp terus jalankan kempen kebersihan di Terengganu

HULU TERENGGANU - Walaupun Terengganu tidak  menggunapakai Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672),  namun kehadiran SWCorp di negeri  berkenaan  telah  berjaya menjalinkan  kerjasama  dengan pihak   Kerajaan   Negeri   dalam melaksanakan  pelbagai  aktiviti dan kempen yang berkaitan pembudayaaan dan penjagaan kebersihan di negeri berkenaan.

Terbaharu ialah Program Kebersihan dan Kempen Kitar Semula bersempena Sambutan Hari Belia Negara Terengganu 2017 yang telah dilaksanakan dengan jayanya di Padang Bola Sepak  Kg.  Kuala  Menjing, Hulu Terengganu pada 19 Mei lalu. Program disempurnakan oleh Menteri Besar Terengganu, Dato’ Sri Ahmad Razif Abd. Rahman, itu diadakan  pada  19  dan  20  Mei  2017 bermula dari 8 pagi hingga 6 petang.

Sepanjang program berlangsung, antara pengisian menarik ialah edaran plastik pengasingan sisa pepejal dan risalah ke setiap premis jualan makanan (25 lokasi). Sebanyak 200 unit plastik telah diedarkan.Turut diadakan kempen kitar  semula, litter  picking dan  pertandingan   Gerai   Terbersih.   Sebanyak 25 kilogram barangan kitar  semula  berjaya dikumpul  yang    terdiri    daripada    botol-botol plastik dan kotak.

Selain itu, turut diadakan aktiviti di booth Like Facebook SWCorp, mencanting batik celup, kuiz 3R dan pertukaran hadiah     barangan  kitar  semula  kepada pengunjung. Sementara itu satu lagi program kebersihan juga diadakan di Pantai Teluk     Ketapang,  bersempena  Karnival Program World Ocean Week 2017.

Program yang dinamakan Beach Clean Upini merupakan program dengan kerjasama Universiti Malaysia Terengganu dan agensi-agensi kerajaan negeri Terengganu.Pada program  itu diadakan gimik Menandatangani Ikrar Menjaga Kebersihan Pantai yang telah sempurnakan oleh Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu, Profesor Dato’ Dr. Nor Aieni Mokhtar bersama Pengarah  SWCorp Terengganu, Sharudin Hamid serta wakil Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

Pelbagai aktiviti lain diadakan seperti sukan rakyat, bola sepak pantai, pertandingan mewarna, membina istana pasir dan booth pameran. Sejumlah 902.87 kilogram  sampah  juga  berjaya dipungut oleh peserta hasil dari aktiviti Beach Clean Up kali ini selain aktiviti pengumpulan barangan kitar semula yang terdiri daripada kategori plastik, surat khabar, botol dan lain-lain dengan  berat  211.47  kilogram barangan kitar semula telah  berjaya dikutip.

 

 .